1

10 vinuri #madeiniasi de neratat!

De la un an la altul, Iasul devine tot mai bogat in materie de vinuri, iar eu sunt tot mai indragostita de lumea asta, pentru ca apar mereu noutati si etichete tot mai bune! Cramele au game din ce in ce mai variate, care pot sustine evenimente gastronomice doar cu vinuri locale. De la spumante Brut Nature, obtinute prin metoda clasica, pana la vinuri pentru desert, obtinute din soiuri autohtone, consacrate si cunoscute la nivel international pentru rezultatele excelente.

Noi ne-am adunat de prin vacante si de pe coclauri, inapoi in Iasul nostru drag, si am dat startul noului sezon de degustari cu un top al vinurilor produse in Iasi. Scopul a fost in primul rand de a face cunoscute cramele si de a creste vizibilitatea vinurilor locale. Asa ca am pus la dispozitie 16 sticle diferite.

Degustarea a avut loc in orb, si, pentru a asigura o competitie loiala, nimeni nu a stiut nimic despre vinul degustat, nu a putut sa vada niciunul din factorii care ar fi putut favoriza o crama sau alta( sticla, eticheta, soiul, etc). De aceea topul a fost structurat pe culori. Cramele care au participat au fost: Gramma, Casa de Vinuri Cotnari, Hermeziu, Strunga si Bucium. Mentionez faptul ca topul de mai jos apartine participantilor, iar dupa prezentarea acestuia voi scrie o lista aleatorie cu vinurile #madeiniasi pe care eu le consider de neratat.

Inainte de a va prezenta vinurile castigatoare as vrea sa multumesc in primul rand participantilor, pentru ca fara ei seara nu ar fi fost la fel de placuta, iar topul nu ar fi fost la fel de colorat. In al doilea rand as vrea sa multumesc cramelor, pentru vinurile exceptionale pe care le produc, si care aduc atata valoare orasului nostru.

Booon! Sa incepem cu albele, care au fost in total 8. Din cele 8, publicul a ales cele 3 vinuri de mai jos:

 1. Muscat Ottonel 2017 Strunga Winery- sec
 2. Chardonnay 2017 Strunga Winery – sec
 3. Colocviu la Roma Tamaioasa Romaneasca 2017 Casa de Vinuri Cotnari -sec

 

 

Rose au fost 5 vinuri, din care unul a fost un cupaj iar celelalte 4 au fost obtinute din Busuioaca de Bohotin.  Degustatorii au ales urmatoarele 3 vinuri ca fiind favorite:

 1. Colocviu la Paris Busuioaca de Bohotin 2017 Casa de Vinuri Cotnari
 2. Cuvee Visan Rose 2017 Gramma
 3. Fresca Busuioaca de Bohotin 2017 Bucium

Vinurile rosii au fost in total 3 etichete de la 3 crame diferite. Preferintele au fost in ordinea de mai jos:

 1. Cuvee Visan Rosu 2017 Gramma
 2. Poem Feteasca Neagra,Cabernet Sauvignon & Merlot 2015 Bucium
 3. Domenii Feteasca Neagra 2016 Casa de Vinuri Cotnari

 

 

 

Voi continua cu lista mea de vinuri preferate, produse in Iasi. Mentionez ca aceasta lista nu este un top, deoarece consider ca fiecare dintre ele are momentul ideal pentru a fi consumat, si fiecare merita incercat macar odata.

 1. Colocviu la Viena Francusa Casa de Vinuri Cotnari- Spumant Brut Nature
 2. Colocviu la Venetia Busuioaca de Bohotin Casa de Vinuri Cotnari – Spumant Extra Dry
 3. Colocviu la Roma Tomaioasa Romaneasca Casa de Vinuri Cotnari
 4. Chardonnay Strunga Winery -2017
 5. Feteasca Alba Strunga Winery – 2017
 6. Gramma Aligote’-2017
 7. Domenii Busuioaca de Bohotin Casa de Vinuri Cotnari – 2017
 8. Vladoianu Feteasca Neagra Casa de Vinuri Cotnari – 2016
 9. Cuvee Visan Rosu Gramma -2017
 10. Feteasca Neagra Strunga Winery – 2017

Toate aceste vinuri se gasesc in magazinele specializate din Iasi, ele fiind majoritatea din game premium. Va las aici o scurta lista cu aceste magazine.

La final, dar nu in ultimul rand, as vrea sa metionez ca aceste vinuri au fost obtinute de 3 oenologi foarte talentati, toti absolventi ai USAMV Iasi, sub indrumarea domnului profesor si academician Valeriu Cotea.  Multumim voua, domnilor, pentru aceste vinuri care ne fac viata mai frumoasa si orasul mai valoros!

Casa de Vinuri Cotnari- George Malutan

Strunga Winery – Catalin Zamfir

Gramma – Mihai Focea

Surse Foto: vinuricotnari.ro, Facebook, Google, b1studio.ro ,  Strunga Winery.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *