C

Crama Atelier – degustare cu Charme

Dintr-un motiv sau altul, la o degustare cu vinurile cramei Atelier nu am reusit sa ajung pana acum, asa ca mi-am organizat propria degustare, la care sa poata participa si alti curiosi si pasionati de vinuri. Pe 22 martie ne-am adunat un grup frumusel, de aproximativ 20 de persoane, la Soft and Grace, iar proaspatul absolvent al cursurilor de somelier Wine Taste School, Marius Ferman a venit si ne-a facut o prezentare. Ce vinuri am degustat? Mai jos vi le prezint pe fiecare in parte, cu un limbaj pe intelesul tuturor, si cu fotografia fiecarei etichete in parte, astfel incat sa le recunoasteti cand le veti revedea pe rafturile unui magazin.  Unde le gasim? La magazinele specializate. Aici aveti o lista cu magazinele din Iasi, dintr-un articol anterior.

Inainte de a trece la prezentarea vinurilor, vreau sa multumesc tuturor participantilor pentru deschiderea si interesul acordat acestui nou fenomen social: vinul. Promit sa revin mereu cu noutati si vinuri bune in viata voastra! Mai jos am adaugat si cateva fotografii surprinse pe parcursul serii. Enjoy!

  1. Sable Noble Sauvignon Blanc & Chardonnay 2016 – Cand se intalnesc doua soiuri semiaromate bineinteles rezultatul este un vin destul de intens, cu un nas de lume noua, fructat si floral. In schimb nu foarte lung. Pentru cei care nu stiu, persistenta (numarul de secunde in care simtim gustul vinului pe papilele gustative) este foarte importanta in descrierea si intelegerea calitatii vinului. La ce pret il evaluez? In jur de 30 de lei, iar pe net il gasiti intre 33-36 lei.  Dupa gustul meu, cere musai si o asociere culinara. De incercat in asociere cu risotto cu sparanghel.
  2. Arezan Crâmpoșie 2015. Ma bucur foarte tare cand intalnesc soiuri autohtone. Aceasta Crâmpoșie, pe care o consideram un soi destul de fragil si delicat, a rezistat pana in 2018 si m-a intampinat cu note si arome placute de flori albe, citrice si mere verzi. Este un alb sec, proaspat si simplu, pe care l-as bea intr-o seara calda de vara, alaturi de prieteni si voie buna. In ceea ce priveste pretul, pe net 40-41 lei, mi se pare cam mult. Eu as da 30-35 lei in magazinele specializate. 
  3. Charme de le Mer Traminer 2015- Era unul dintre cele mai vandute vinuri la VinClass. Eu una ii gasesc un singur mare plus: fiind obtinut dintr-un soi aromat, avand un nas atat de dulce, si fiind demisec, reuseste sa atraga un numar foarte mare de consumatori neinitiati. Ceea ce este foarte bine. Fiecare bautor de vinuri trebuie sa aiba un punct de plecare. Iar de obicei soiurile aromate sunt punctul de plecare pentru multi incepatori. Continuati sa degustati, iar cu timpul veti simti nevoia de a consuma vinuri tot mai delicate. Sau puteti ramane la vinuri intense, nu este nimic gresit in asta. Important e sa consumam responsabil si sa ne bucuram de calitatile si emotiile oferite de fiecare vin in parte. 
  4. Sable Noble Merlot, Fetească Neagră & Cabernet Sauvignon 2014. Nu as fi crezut ca dintr-un asemenea cupaj ar putea iesi un rosu lejer, de vara, care poate fi consumat chiar si la 12 grade. Dar iata ca a iesit, iar vinul acesta este recomandarea mea pentru cei care nu pot renunta la rosu nici macar cand sunt 30 de grade afara. E sec, proaspat, cu o aciditate buna si taninuri foarte usor perceptibile. Simplu, dar elegant.  Pe net l-am gasit si la 37 lei, deci are un pret corect.
  5. Arezan Băbească Neagră 2015. Acesta a fost ultimul vin din prezentarea lui Marius.  Un rosu rubiniu cu reflexii aramii, usor transparent, cu un corp suplu, dar destul de armonios. Incurajez vinificarea soiurilor romanesti de aceea va recomand sa il incercati cand veti da de el pe rafturile unui magazin specializat. Pretul este aproximativ 55 de lei. In continuare fotografiile surprinse de Ionut Chitac, fotograful meu de incredere. Multumesc Ionut!

 

CategoriesEvenimente Vinuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *