C

Colocviu cu George Măluţan

Recent Posts

Recent Comments

    Archives

    Categories

    Meta

    M-am intalnit cu George pe scari la Jassyro, intr-o zi de toamna cu soare, care iti permitea sa stai mult si bine la discutii despre viata si vin, in compania uneia dintre cele mai bune cafele din oras. Discutia noastra a inceput despre recolta 2017 si despre cat e de greu sa gasesti oameni pentru cules, aceasta fiind o foarte mare provocare pentru agricultorii din Romania. Sar spre finalul discutiei cand George a zis ca au scos pe piata Vlădoianu. “Pe bune? Ati scos Vlădoianu si acum spui? Cu asta trebuia sa incepi!”  Asa ca nu am avut stare pana nu am intrat in posesia unei sticle din mult asteptatul Vlădoianu! Am ajuns acasa, am deschis-o, mi-am turnat un pahar, si cu un ochi la pahar si unul la monitor, va voi povesti cine este George si ce face el misto pentru Iasi.  Gâl gâl!

    George Măluţan este oenologul Casei de Vinuri Cotnari. Are aproape 32 de ani, a studiat Horticultura la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, iar sub indrumarea domnului profesor dr. Valeriu V. Cotea a terminat masterul si doctoratul. Face parte din echipa Casei de Vinuri Cotnari (pe scurt CdVC) de la prima recolta (2011) si este creatorul bine cunoscutelor etichete Colocviu si Domenii. (Daca nu le cunosti, ia-ti cardul, intra pe site si fa o comanda, ca sa afli si tu ce produce bun Iasul). George este un tip simpatic, educat, foarte dedicat carierei si meseriei sale. Iar eu aveam cateva curiozitati despre ce face el la CdVC, asa ca daca tot ne-am intalnit intr-o zi cu soare si cafea din belsug, ce era sa faca? Mi-a raspuns!

    Sa faci vinuri bune ani la rand nu este usor pentru ca via depinde mereu de natura sau de capriciile vremii. Dar pana acum ai reusit, sau cel putin asa spun consumatorii. Tu esti multumit de toate vinurile pe care le-ai facut pana acum?

    Da! 

    Da si atat! Scurt si la obiect, fara detalii, fara exceptii. 😀 Asta da siguranta de sine 🙂

    Cum a fost anul 2017 pentru podgoria Cotnari?

    Am avut putin stres dupa zapada tarzie din aprilie, dar pana la urma a fost foarte bine. In august si septembrie nu a plouat decat foarte putin, ceea ce este ideal pentru vie, pentru struguri si pentru viitoarele vinuri.

    CdVC comercializeaza momentan doar soiuri autohtone. Aveti de gand sa aduceti in portofoliul vostru si soiuri internationale cum ar fi Chardonnay, Merlot sau altele?

    Soiuri internationale nu avem de gand sa cultivam din simplu motiv ca vinurile cu care am iesit pana acum pe piata, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Grasa de Cotnari s.a. pot concura fara probleme cu soiuri din orice parte a lumii. Am avut emotii inainte sa scoatem spumantele, care sunt obtinute tot din soiurile noastre, prin metoda traditionala.  Dar acum, cand am vazut ca rezultatele au fost foarte bune, credem si mai mult in soiul pur romanesc.

    Aici George se refera la vinurile din gama Colocviu.

    Vinurile CdVC sunt monosoi. Aveti de gand sa faceti si cupaje? 

    Pe viitor intentionam sa producem niste spumante mai usoare, obtinute prin metoda Charmat (metoda refermentarii in autoclave), special pentru tineri sau pentru iubitorii de Prosecco, care cand stau vara la terasa, la plaja sau la piscina, vor sa bea un spumant bun si accesibil. Aceste spumante cel mai probabil vor avea la baza cupaje.

    Abia astept!  Intre timp mai iau o gura de Vladoianu. Gâl gâl!

    Casa de Vinuri Cotnari are in portofoliu doar vinuri seci si demiseci, ceea ce este de apreciat. Totusi, voi vinificati in sec niste soiuri care se preteaza extraordinar de bine pentru vinuri desert: Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca si Busuioaca de Bohotin. V-ati gandit sa ne incantati si cu niste vinuri desert? 

    Ne-am gandit, avem in plan sa facem si vinuri desert, dar nu ne-am dat un deadline pentru asta. Lucram la etichete, nume, marketing, etc. 

    Raspunsul asta m-a bucurat cel mai mult pentru ca o Grasa cu Botrytis, facuta de George, sigur ar putea iesi cel mai bun vin desert din tara.  Asteptam cu interes!

    Ai un soi preferat? Nu am un soi preferat, imi plac toate! 

    Dar este vreun soi care sa iti dea batai de cap? 

    Da, Grasa de Cotnari este foarte sensibila la precipitatii, mai ales in perioada de recoltare, pentru ca are pielita foarte subtire si sensibila iar boabele imediat se deterioreaza si poate aparea un mucegai nedorit.  De asemenea, avand pielita atat de subtire, ne infunda mereu echipamentele si avem o treaba in plus. Cand vine vorba de Grasa, agenda este data peste cap, dar ne-am obisnuit cu ea si o lasam sa isi faca de cap!

    In Romania vinurile sunt scumpe iar unii producatori continua sa le scumpeasca. In acest context voi anul trecut ati ieftinit gama Colocviu cu 25% . De ce? 

    Ne dorim ca vinurile noastre sa fie accesibile pentru toata lumea. Ieftinirea a fost pentru impulsionarea consumului de vin, iar in ultimul an gama Colocviu a avut o crestere semnificativa a vanzarilor. Diferenta de pret dintre Domenii si Colocviu nu era una calitativa ci pur si simplu ne adresam unor clienti diferiti. Domenii sunt vinuri mai “usoare”, mai baubile, unele demiseci, iar Colocviile sunt vinuri mai complexe, toate seci, potrivite asocierulor culinare. Aceasta ieftinire rezulta si din optimizarea procesului de productie.

    Noutati anul asta? 

    Am scos Vlădoianu. Wooowww! Da, dupa cum stii deja cred, este o Feteasca Neagra din 2015, maturata timp de un an de zile in baricuri din stejar american mediu prajit, si am obtinut 10301 sticle. 

    Multumesc George!

    Acest minunat vin, pe numele complet Castel Vlădoianu, este de mult asteptat pe mesele noastre, a iubitorilor si consumatorilor de vin. Este o Feteasca Neagra din 2015, care se invarte destul de greu in pahar si formeaza lacrimi dese, care se preling greu. Culoarea e rosu rubiniu, stralucitor dar mai deschis decat ma asteptam. Nasul este intens, complex si fin. Buchetul se schimba de la o rotire la alta. Initial baricul isi spune cuvantul, cu note de cafea, ciocolata, vanilie, dupa care apar condimente precum piperul, scortisoara si cuisoarele. Dupa o rotire usoara isi fac aparitia fructele de padure, ciresele amare, prunele afumate si florile rosii. La gust am avut o surpriza in privinta aciditatii. Sticla grea si impunatoare iti creeaza imaginea unui vin corpolent si mai greu, in schimb am gasit un vin cu o aciditate mare, destul de suplu si alunecos. Dar, sa mai luam o gurita daca tot veni vorba.  Taninurile…? Destul de discrete, deloc deranjante. Postgustul este lung, condimentat, fructat si placut. Dupa parerea mea, momentan nu necesita nici decantare nici aerare. (poate dupa 1-2 ani in sticla). Eticheta poarta semnatura lui George, ceea ce ne garanteaza ca avem cea mai buna Feteasca Neagra de prin partile Iasului.

    Felicitari George, felicitari CdVC!

    Daca ai citit acest articol si nu ai inteles anumiti termeni, cum ar fi “metoda traditionala”, “charmat”, “taninuri”, “postgust”, etc, te invit la Initiere in arta degustarii vinului sau la Workshop-ul de initiere in degustarea spumantelor.

     

     

     

    Foto CdVC si foto personale

     

    yvonamardare

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *